Jak zachęcić dziecko do zjedzenia posiłku? Poznaj kreatywne sposoby!

dziecko z misiem

Czy jednym z Twoich codziennych wyzwań jest to, by Twoje dziecko chętnie zjadło posiłek? Nie bez powodu nazywa się dzieci „tadkami niejadkami”. Często zdarza się, że najmłodszych trzeba zachęcać do jedzenia. Z pomocą przychodzi tu nowość od marki Kotlin – ketchup dla dzieci Kotlinek, który nie tylko jest pyszny i pełen witamin, ale także pomoże wizualnie uatrakcyjnić każde danie!

Dzieciom często brakuje apetytu, a rodzice dwoją się i troją, by w jakiś sposób przekonać swoje maluchy do zjedzenia posiłku. Nie jest to łatwe, ale wbrew pozorom, są na to sposoby.

Przed posiłkiem

Chcąc zachęcić dzieci do jedzenia, trzeba od podstaw pokazać im, co z czym się je. Na początek zabierz swoje pociechy na zakupy i razem wybierajcie warzywa, owoce i inne niezbędne produkty do stworzenia dania. Później nie zapomnij o włączeniu maluchów w sam proces przygotowywania posiłku.

Last but not least – dekorowanie! Finalnie to ten element gotowania bywa tym, który sprawia dzieciom najwięcej frajdy i najbardziej przekonuje do skonsumowania przygotowanego jedzenia. Bo który maluch nie zje kanapki w kształcie wesołej owieczki lub mądrej sówki? Do dekoracji świetnie posłuży nowy ketchup dla dzieci – Kotlinek. Dzięki niemu, w łatwy sposób np. namalujemy buzię zwierzątku. Co więcej, Kotlinek zawiera witaminy A, E, C oraz potas. Idealnie spełni rolę pełnowartościowego uzupełnienia dania, a jego łagodna receptura z pewnością przypadnie do gustu nawet największym niejadkom!

W trakcie posiłku

Po wspólnym przygotowaniu jedzenia, czas na jego wspólne skonsumowanie! To okazja, by porozmawiać, opowiedzieć o swoim dniu czy pośmiać się. To z kolei zacieśnia więzi rodzinne, ale też kształtuje właściwe nawyki żywieniowe.  Wszyscy jedzą wtedy wolniej i dłużej, a więc szybciej rozpoznają, że są najedzeni. Co więcej, nieprzekonane do pewnych dań dzieci, widzą wówczas, że dorośli jedzą dokładnie to samo i naprawdę im to smakuje – wystarczy spróbować!

Po posiłku

Ugotowane, zjedzone, a więc skończone – tak mogłoby się wydawać, ale nic bardziej mylnego! Żeby dziecko do każdego posiłku zasiadało z uśmiechem na buzi i zjadało całe podawane porcje, warto między posiłkami zapewniać mu odpowiednią dawkę ruchu. To tak naprawdę reguła nieprzypisana do żadnego wieku – dobrze jest, gdy aktywność fizyczna towarzyszy zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jedną z korzyści tej strategii jest to, że jedzenie smakuje wtedy jeszcze lepiej!

Jako inspirację, poniżej przedstawiamy przykładowe przepisy na potrawy z wykorzystaniem ketchupu Kotlinek, dzięki któremu na każde, nie tylko poniższe dania, dziecko spojrzy w inny sposób!

Tosty z pastą jajeczną

Czas przygotowania: 15 min.

Wielkość porcji: 4 szt.

Składniki:

  • 4 jaja
  • 2 łyżki twarożku śmietankowego do smarowania
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżeczka soli oraz pieprzu

Dodatkowe składniki:

  • ketchup Kotlinek do podania
  • warzywa i ser żółty do dekoracji

Jaja ugotować na twardo, jeszcze ciepłe drobno posiekać, wymieszać z serkiem i szczypiorem. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku.

W międzyczasie przygotować chleb w tosterze. Na ciepłe kromki nałożyć pastę. Udekorować ketchupem oraz serem i warzywami.

Pulpeciki pieczone z marchewką na gęsto

Czas przygotowania: 15 min. + 30 min. pieczenia

Wielkość porcji: ok. 10 sztuk

Składniki na pulpeciki:

  • 450 g piersi z kurczaka
  • 1 mniejsza cebula
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli, słodkiej papryki i przypraw prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Składniki na marchewkę na gęsto:

  • 500 g marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Dodatkowe składniki:

  • ketchup Kotlinek do podania
  • ryż
  • warzywa i zielenina do dekoracji

Pulpeciki

Mięso i cebulę zmielić w maszynce do mielenia, doprawić i wymieszać z bułką tartą oraz olejem. Uformować w kulki. Spód naczynia natłuścić olejem, ułożyć pulpeciki, zakryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piec 20 minut, odkryć i dopiekać jeszcze 10 minut. Upieczone pulpeciki podawać z ryżem i marchewką na gęsto oraz ketchupem. Udekorować zieleniną i warzywami.

Marchewka na gęsto

Marchewkę obrać, zalać wodą (wody wlać o 2 cm więcej niż poziom marchewek), wsypać cukier i zagotować. Kiedy marchewki będą miękkie, wyjąć, pokroić w drobną kosteczkę, a do wody dodać masło oraz mąkę i wymieszać. Włożyć pokrojone marchewki, ponownie zagotować, aż całość lekko zgęstnieje. Doprawić szczyptą soli.

By redakcja serwisu

Dodaj komentarz