Kuchnia, Kulinaria, Przepisy

Ziemniaki to nie tylko frytki

Ziemniaki to nie tylko frytki

W jadłospisie młodych ludzi królują dania fast food, a ziemniaki kojarzą im się głównie z frytkami i  chipsami, a przecież można z nich wyczarować o wiele więcej dań. Posiadają one cenne właściwości, jednak podawane z tłustymi i wysokokalorycznymi dodatkami mogą je utracić. Zdaniem Agnieszki Piskały-Topczewskiej, specjalistki ds. żywienia i ekspertki IV edycji kampanii informacyjno-edukacyjnej „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, traci nam tym wizerunek ziemniaka, który może być idealnym przysmakiem młodego pokolenia, promującym zdrowe odżywianie w nowoczesnej formie. (więcej…)
przeczytaj całość
Płyta indukcyjna z okapem – czy 2w1 ma sens?

Płyta indukcyjna z okapem – czy 2w1 ma sens?

Projektując nowoczesną kuchnie, coraz częściej stawia się na niekonwencjonalne rozwiązania. Aby mieć pełną swobodę aranżacyjną, nietypowym, a zarazem nowoczesnym sposobem „ograniczenia miejsca” jest zakup płyty indukcyjnej z wbudowanym okapem. Firma AKPO idzie o krok dalej w swojej relacji z klientami i oferuje nie tylko najwyższej klasy okapy czy płyty indukcyjne. Perełką firmy jest połączenie tych dwóch sprzętów. Przekonaj się sam, jak możemy Cię zaskoczyć. (więcej…)
przeczytaj całość
Ser zamiast mięsa? Zdradzamy 3 przepisy!

Ser zamiast mięsa? Zdradzamy 3 przepisy!

Z ostatniego raportu GUS wynika, że w 2019 Polacy jedli mniej mięsa – jego spożycie w przeliczeniu na osobę spadło o 2% w porównaniu z rokiem 2018, z średnio 62,4 kg do 61,0 kg. Skąd ten trend? Ograniczamy mięso w diecie z różnych względów - środowiskowych, ekonomicznych lub zdrowotnych. Coraz częściej szukamy produktów, które mają nie tylko wysoką wartość odżywczą i stanowią źródło wielu cennych dla organizmu witamin i składników mineralnych, ale także są cruelty-free, czyli na żadnym etapie ich produkcji nie dochodzi do narażenia zwierząt na cierpienie. Te wymagania zwykle spełnia ser. Jak zyskać co do tego pewność? I…
przeczytaj całość