Linie do produkcji czekolad to zaawansowane technicznie urządzenia, mogące poszczycić się wysoką wydajnością i szybkością pracy. Czego potrzeba do produkcji czekolady w profesjonalnym zakładzie?
Linie do produkcji czekolad – czym się charakteryzują?
Linie do produkcji czekolad cechuje przystosowanie do pracy ciągłej. Nieprzerwana praca pozwala produkować bardzo dużo tabliczek, co przekłada się na rentowność i zyskowność produkcji. Nowoczesne linie produkcyjne wykorzystują maszyny, które są niezawodne, wydajne, szybkie, kompaktowe i sprawne. Wysoka wytrzymałość na pracę w zmiennych warunkach to jej cecha charakterystyczna. Czekolada to wyrób wysoko ceniony na całym świecie, zarówno przez smakoszy, jak tez szefów kuchni. Znana jest w wielu wariantach. Ziarna kakaowca są fermentowane po zbiorach, następnie suszone i prażone. W ten sposób wydobywa się z nich smak i aromat. Podczas produkcji tabliczek czekolada w płynnej formie podlega procesom mieszania, prasowania, podgrzewania i ochładzania. Efektem jest gotowy wyrób, który trafia do sklepów.
Temperowanie czekolady – na czym polega i jak przebiega?
Temperowanie czekolady odbywa się za pomocą specjalnego urządzenia zwanego temperówką. Dzięki niej tabliczki zyskują odpowiednią łamliwość i połyskliwość. Masło kakaowe w tym procesie ulega krystalizacji. Można zatem nadać czekoladzie jednolitą i stabilną konsystencję oraz pożądaną formę. Temperówki do czekolady często są połączone z innymi elementami linii produkcyjnej. W jej skład wchodzić mogą stoły wibracyjne, urządzenia do podgrzewania czekolady czy specjalne kurtyny, których zadaniem jest oblewanie czekoladą innych wyrobów cukierniczych. W ten sposób można wytwarzać na przykład batoniki czy ciastka oblane czekoladą. Daje to szeroki zakres możliwości wytwórczych, z których firmy zajmujące się produkcją słodyczy chętnie korzystają. Różnorodność jest ceniona przez małych i dużych smakoszy, a więc odbiorców produktów.