Musztarda jest nieodłącznym elementem każdego grilla. To nie tylko idealny dodatek do mięs czy wegetariańskich kiełbasek, ale także niezastąpiony składnik aromatycznych marynat. Dijon, sarepska, a może rosyjska? Wariantów tego popularnego sosu jest całe mnóstwo. Pozostaje więc pytanie – który sprawdzi się najlepiej do dań z grilla?
Ziarna gorczycy zmielone lub w całości. Smak bardzo pikantny lub tylko delikatnie ostry. Dodatek wina, przypraw lub miodu… Przy zakupie musztardy naprawdę jest z czego wybierać. Jako uzupełnienie dań z grilla sprawdzi się niemal każda jej wersja. Natomiast do przygotowania samej marynaty warto wybrać musztardę o bardzo kremowej, wręcz aksamitnej konsystencji i niewielkiej liczbie dodatków. Dzięki temu uda nam się nie zdominować smaku mięsa, tylko w delikatnie go podkreślić.
Idealna marynata do mięs
Podczas grillowania mięso zyskuje wyjątkowy, dymny aromat. Nie oznacza to jednak, że możemy zrezygnować z przygotowania marynaty. Pozostawienie mięsa na kilka godzin w aromatycznej mieszance składników nie tylko doda mu smaku – ocet zawarty w musztardzie dodatkowo doskonale je zmiękczy. Dobrym wyborem przy przygotowywaniu marynaty będzie uniwersalna, dość delikatna musztarda, na przykład Musztarda Kielecka delikatesowa, która idealnie skomponuje się z pozostałymi składnikami. Kilka łyżek takiego sosu wystarczy wymieszać z odrobiną miodu, oliwą lub olejem i przyprawami (np. ostrą i słodką papryką w proszku, oregano i rozmarynem) oraz solą i pieprzem, po czym przygotowaną mieszanką pokryć dowolne mięso i pozostawić na kilka do kilkunastu godzin. Największą zaletą takiej marynaty jest fakt, że doskonale pasuje ona do niemal każdego rodzaju mięsa. Może być to karkówka, pierś lub udko kurczaka, a nawet boczek. Niezależnie na co padnie nasz wybór – na pewno będzie smacznie.
Zwróć uwagę na opakowanie
Podczas grillowania wygoda też ma znaczenie! W warunkach plenerowych musztarda w słoiku może być nie najlepszym rozwiązaniem. Zgubiona zakrętka, zbyt mało sztućców… na szczęście da się łatwo uniknąć takich komplikacji! Na rynku nie brakuje sosów w praktycznych, plastikowych opakowaniach. Są one szczególnie wygodne, jeśli organizujemy grilla z dala od domu i nie dysponujemy zbyt dużym stołem czy nadmiarem sztućców i talerzy. W takim wydaniu dostaniemy między innymi Musztardę Kielecką grillową, która jest dedykowana posiłkom przygotowywanym na świeżym powietrzu. Jej intensywny, delikatnie pikantny smak idealnie uzupełni kiełbaski, szaszłyki czy karkówkę.
Skład prawdę Ci powie
Chociaż mogłoby się wydawać, że w musztardzie nie znajdziemy wielu chemicznych dodatków, warto sprawdzić co kryje się w jej składzie. Jest jedna prosta zasada – im krótsza lista składników, tym lepiej. Aby musztarda była naprawdę smaczna, nie potrzeba wiele, a na pewno można obyć się bez tajemniczych substancji z literą „E” na początku. Gorczyca, woda, ocet, cukier, sól, przyprawy i ewentualnie kilka dodatków – właśnie to przeczytamy na etykiecie dobrej jakości musztardy. Ponieważ żyjemy w czasach silnie przetworzonej żywności, warto jest ograniczać sztuczne, szkodliwe substancje, kiedy tylko jest to możliwe – nawet jeśli chodzi o pozornie nieistotny wybór sosów do potraw z grilla. W myśl zasady „jesteś tym, co jesz”, powinniśmy zwracać uwagę na skład produktów, które spożywamy, a nasz organizm na pewno nam za to podziękuje.