Rozpoczynamy sezon grillowy – o czym warto pamiętać?

sezon grillowy

Grillowanie to jedna z ulubionych form spędzania wolnego czasu przez wielu Polaków, szczególnie tych, urzędujących na co dzień w wielkich miastach. Kiedy sezon rozpoczyna się na dobre, nie ma nic przyjemniejszego, niż udać się na łono natury, spotkać z przyjaciółmi, przy okazji jedząc coś dobrego. Zerknij, co warto mieć pod ręką, aby każdy grill był naprawdę udanym spotkaniem.

Co warto wiedzieć o grillowaniu?

Najważniejszą rzeczą, bez której nie ma mowy o grillowaniu, jest oczywiście nic innego jak grill. Ten można wybrać spośród propozycji gotowych dostępnych w wielu sklepach lub własnoręcznie zbudować np. z utrzymującej ciepło cegły szamotowej. Kluczowym elementem każdego grilla jest oczywiście ruszt, na którym będziemy układać przygotowane potrawy. Do wyboru mamy modele gazowe, elektryczne, ale najbardziej popularne są te na węgiel drzewny, które można spotkać w prawie każdym domu.

Dlaczego grille węglowe są tak popularne? Przede wszystkim ze względu na paliwo, czyli węgiel drzewny, który charakteryzuje się specyficznym, pożądanym przez wiele osób zapachem. Ogromnym plusem jest również stosunkowo niski koszt oraz fakt, iż węgiel drzewny doskonale trzyma temperaturę, dzięki czemu jest naprawdę wydajny i efektywny.

Artykuły, które mogą się przydać podczas grilla

Sam grill to jednak nie wszystko. Konieczne jest także zadbanie o odpowiednie artykuły, z których pomocą zapanujemy nad przygotowywanymi kiełbaskami, warzywami, czy mięsem. Pomysłem wartym uwagi są m.in. szczypce pomocne w trakcie przewracania produktów, czy łopatki dedykowane mięsu w typie burgerów. Sporym ułatwieniem są również obrotowe opiekacze, które genialnie sprawdzają się w przypadku ryb, czy dmuchawki, dzięki czemu można zdecydowanie skrócić czas rozpalania grilla.

Wśród swojego grillowego niezbędnika warto mieć także sztućce z różnymi końcówkami, czy kilka sztuk szpikulców, które genialnie sprawdzają się w przypadku kiełbasek, czy pianek, imitując patyki stosowane na ogniskach. Można skorzystać także z tacek, które kładzie się bezpośrednio na ruszcie, co spowalnia proces grillowania, a przy okazji zabezpiecza mniejsze potrawy przed tym, że spadną z rusztu.

Poza akcesoriami służącymi do gotowania warto również pamiętać o tym, że grill należy systematycznie czyścić. W tym celu dobrze jest mieć w swoim schowku specjalną szczotkę, dzięki której bez trudu usuniemy osady z tłuszczu. Jeśli zapraszamy wielu gości, niezwykle praktycznym pomysłem jest zastąpienie klasycznych naczyń papierowymi jednorazówkami, dzięki którym po spotkaniu nie będzie problemu ze sprzątaniem. Dobrze jest też pamiętać, że nawet najlepszy grill i akcesoria na niewiele się zdadzą, jeśli zawodzi czynnik ludzki, dlatego warto wytypować osobę zarządzającą całym przedsięwzięciem, aby uniknąć spalenia się dań.

By redakcja serwisu

Dodaj komentarz