Niezbędnymi elementami wyposażenia kuchennego są noże. To one wpływają na tempo pracy oraz staranność, z jaką zostanie przygotowane danie. Nie tylko profesjonaliści i pasjonaci gotowania, powinni zaopatrzyć się w ostre i precyzyjne noże. Warto, aby swój podręczny zestaw ostrzy miał każdy, niezależnie, czy na co dzień przygotowuje najprostsze, kilkuskładnikowe dania, czy bierze na warsztat wymagające, mięsne przysmaki.
Kto choć raz w trakcie swoich kulinarnych zmagań nie męczył się przy krojeniu miękkiego pomidora? Twardy ananas lub siekanie cebuli również potrafi uprzykrzyć życie. Przy krojeniu produktów ważna jest technika, ale równie wiele zależy od noża. W kuchni nie ma miejsca na tępe i źle wywarzone ostrza.
Warto również wiedzieć, że przy codziennym przygotowywaniu dań, nie wystarczy uniwersalny model do wszystkiego. Jednego noża powinniśmy użyć do marchewki, drugiego do siekania wołowiny, a jeszcze innego do równego pokrojenia świeżego chleba.
Dopasowanie rozmiaru ostrza do produktu
Duże warzywa wymagają proporcjonalnego noża – im większy produkt do pokrojenia, tym większe powinno być narzędzie. Dobranie odpowiedniej wielkości ostrza zmniejsza ryzyko jego ześlizgnięcia lub zablokowania, co z kolei minimalizuje ryzyko skaleczenia się nim. Przy pomocy małego noża ciężko jest przekroić jednym ruchem duże owoce, warzywa, mięso, a nawet pieczywo, przez co zwiększamy czas naszej pracy.
Jakie więc noże powinny znaleźć się w każdej kuchni, by usprawnić przygotowywanie smacznych potraw?
Nóż do warzyw i owoców
Efektywność tego małego ostrza tkwi w jego ząbkowanej krawędzi oraz zaokrąglonym czubku. Ten praktyczny i uniwersalny nóż codziennego użytku stanowi podstawę kuchennego wyposażenia. Jego głównym przeznaczeniem są pomidory oraz inne warzywa i owoce z twardą skórką i miękkim wnętrzem.
Falowane ostrze noża nadaje się nie tylko do krojenia, lecz również do rozsmarowania masła lub dżemu na świeżym pieczywie.
Nóż do porcjowania
Solidny nóż, który łączy w sobie idealne wyważenie i funkcjonalną budowę, gwarantując wygodę, a także przyjemność użytkowania. Jest mistrzem w krojeniu większych porcji mięsa, na przykład udźca wołowego, łopatki jagnięcej czy indyka. To jedno z podstawowych narzędzi, w które warto zaopatrzyć każdą kuchnię.
Dzięki wyjątkowo szerokiemu ostrzu ten model zapewnia wystarczającą precyzję, aby poradzić sobie nawet z największym kulinarnym wyzwaniem. Wyśmienicie sprawdzi się np. przy krojeniu arbuza.
Nóż do chleba i ciast
Świeży chleb pszeniczny z masłem i solą, ciabatta z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i octem balsamicznym, chleb na zakwasie z wędliną i serem – jest tak wiele przepysznych odmian pieczywa… Warto więc zainwestować w nóż, dla którego krojenie każdego rodzaju wypieków to bułka z masłem. Dzięki solidnej budowie i ząbkowanej krawędzi ostrza, poradzi sobie nawet z najtwardszą skórką.
Domeną tego typu noża jest pieczywo, można jednak wypróbować go również do krojenia dyni czy ciast.