Pasztet z mielonego wegańskiego, oryginalnie urozmaicony dodatkiem bakalii, po który sięgną chętnie wszyscy – nie tylko ci, którzy ograniczają bądź rezygnują z mięsa. I nowy pomysł na jajka – czyli jajka po szkocku, w aromatycznej, idealnie doprawionej mięsnej otoczce. To będą wyjątkowo pyszne święta!
Pasztet z mielonego wegańskiego Z Gruntu Dobre
Czas przygotowania: ok. 70 minut
Składniki:
Mielone wegańskie Z Gruntu Dobre – 1 op.
Czerwona fasola – 1 puszka
Ciecierzyca – 2 puszki
Bakalie (mieszanka orzechów i rodzynek lub inne wg uznania) – 100 g
Sól i pieprz
Przygotowanie
Z dwóch puszek ciecierzycy odlać płyn, czyli tzw. aquafabę, a następnie ubić ją na pianę. Z puszki z fasolą odlać płyn. Do blendera wrzucić fasolę oraz ciecierzycę z jednej puszki (ciecierzycę z drugiej puszki zużywamy do innego dania). Całość zmiksować na jednolitą masę. Do powstałej masy dodać mielone wegańskie oraz aquafabę. Wszystko dokładnie zmiksować. Dodać sól i pieprz do smaku.
Połowę powstałej masy powoli wlać do formy. Dodać ok 3/4 bakalii do środka. Następnie pozostałą część masy wlać do formy. Wierzch posypać pozostałymi bakaliami. Piec pod przykryciem z folii aluminiowej w 140° przez ok. 35-40 minut.
Jajka po szkocku z mięsem mielonym Sokołów Uczta świeżość i smak
Liczba porcji: 6 || czas przygotowania: ok. 30 minut
Składniki:
Mięso mielone wieprzowe Sokołów Uczta świeżość i smak – 2 op.
Bułka tarta – ok. 50 g
Jajka – 6 szt.
Cebule – 3 szt.
Pieprz i sól
Majeranek – 2 łyżeczki
Olej
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na miękko, następnie obrać ze skorupek. Mięso mielone wyłożyć do misy. Dodać cebulę, doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Całość dokładnie wymieszać. Gotową masą otoczyć jajka. Następnie panierować w bułce tartej.
Do garnka wlać olej, w takiej ilość, by zakryć jajka i na głębokim oleju smażyć panierowane jajka, aż do zarumienienia, przez ok. 5-6 minut. Następnie jajka należy odłożyć na talerz/miskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia oleju.