To pyszne połączenie zielonych szparagów, chrupiących ogórków gruntowych, słodkiej kukurydzy, orzeźwiających pomidorków oraz pełnoziarnistego makaronu z pastą z ciecierzycy Z Gruntu Dobre. Ta pasta powstaje z ciecierzycy z dodatkiem warzyw i wyłącznie naturalnych przypraw. Nie zawiera sztucznych konserwantów i jest produktem bezglutenowym. Może być wykorzystywana nie tylko do kanapek (świetnie komponuje się z pieczywem razowym), ale również jako dip do warzyw czy składnik sałatek.
Składniki na sałatkę:
70 g pasty warzywnej z ciecierzycą Z Gruntu Dobre Sokołów
1 duża garść roszponki (olej z pestek winogron)
1 szklanka suchego makaronu pełnoziarnistego (olej z pestek winogron)
6 całych zielonych szparagów lub 12 główek
2 ogórki gruntowe
10 pomidorów koktajlowych
2 łyżki kukurydzy konserwowej
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 min, a następnie przelewamy zimną wodą i przekrawamy na pół. Pomidorki przekrawamy na połówki. Ogórki przekrawamy na pół, a następnie kroimy na półplasterki. Makaron skrapiamy olejem, a następnie dokładnie mieszamy z pastą warzywną. Na półmisek wykładamy naprzemiennie skropioną olejem roszponkę, makaron z pastą warzywną, pomidorki, szparagi, ogórki oraz odcedzoną kukurydzę.