Wyposażenie dla gastronomii – dlaczego warto postawić na piec konwekcyjno-parowy?

Wyposazenie dla gastronomii – dlaczego warto postawic na piec konwekcyjno parowy

Gotowanie w restauracji, barze, pubie czy firmie cateringowej może być prowadzone z wykorzystaniem różnych urządzeń gastronomicznych. Obecnie coraz więcej właścicieli biznesów w tej branży decyduje się na zakup pieców konwekcyjno-parowych. Jakie funkcje mogą one zaoferować?

Jak działa piec konwekcyjno-parowy?

Piece określane jako konwekcyjno-parowe umożliwiają przyrządzanie posiłków z wykorzystaniem efektu konwekcji, czyli poruszającego się gorącego powietrza, a także pary wodnej.

Tego typu piece mogą być zasilane za pomocą gazu lub energii elektrycznej, dlatego mogą być one wykorzystane w wielu lokalach gastronomicznych.

Nowoczesne piece tego typ, na przykład piece Rational mogą zaoferować swoim klientom pełną paletę zaawansowanych i inteligentnych funkcji. Można korzystać wtedy z gotowych programów albo ustawiać parametry pieca samodzielnie.

Piece konwekcyjno-parowe – zalety

Zakupienie pieca konwekcyjno-parowego jest związane z wieloma korzyściami dla lokalu gastronomicznego. Dlaczego warto zdecydować się na jego zakup?

  • Możliwość przyrządzania potraw różnymi metodami, na przykład przez gotowanie, gotowanie na parze, gotowanie w niskich temperaturach, grillowanie, pieczenie, regenerowanie, podtrzymywanie temperatury.

  • Wysoka jakość przyrządzanych potraw, które zachowują swoją naturalną wilgotność, smak i aromat, a także ważne składniki odżywcze.

  • Możliwość przyrządzania zdrowych potraw w mniejszą ilością tłuszczu.

  • Szeroka gama programów do wyboru, które mogą być dobrane indywidualnie do konkretnych potraw.

  • Możliwość stosowania załadunków mieszanych, dzięki czemu można przygotowywać w nich różne potrawy jednocześnie.

  • Automatyczna funkcja czyszczenia, która pozwala na utrzymanie pieca w idealnej czystości.

  • Proste sterowanie za pomocą czytelnych ekranów prezentujących informacje o procesach.

Jak wybrać odpowiedni piec konwekcyjno-parowy?

Za pomocą pieców konwekcyjno-parowych można przyrządzać wiele wyśmienitych potraw. Duże znaczenie, by były one w pełni udane, ma dobór właściwego urządzenia. O czym warto wtedy pamiętać?

Dobry piec konwekcyjno-parowy powinien być dopasowany do wymagań lokalu pod kątem jego wielkości, funkcji oraz sposobu zasilania.

Warto skorzystać z oferty sprawdzonych sklepów z wyposażeniem gastronomicznym, których pracownicy mogą wtedy doradzić, jaki rodzaj oraz wariant pieca konwekcyjno-parowego będzie sprawdzał się wtedy najlepiej.

Piece konwekcyjno-parowe – cena

Zazwyczaj za markowe urządzenia jak piece Rational należy zapłacić od około 15 tysięcy do 40 tysięcy złotych. Do pieców można dokupić również różne elementy dodatkowe, by poszerzyć ich funkcjonalność.

HYBRYDA ALEKSANDRA GÓRALCZYK

https://hybryda-gastro.pl

TEL: 32 418-72-55

E-MAIL: biuro@hybryda-gastro.pl

NIP: 6312312497, REGON: 241677598

ul. Stanisława Kunickiego 14, 44-100 Gliwice

By redakcja serwisu

Dodaj komentarz