Gotowanie w restauracji, barze, pubie czy firmie cateringowej może być prowadzone z wykorzystaniem różnych urządzeń gastronomicznych. Obecnie coraz więcej właścicieli biznesów w tej branży decyduje się na zakup pieców konwekcyjno-parowych. Jakie funkcje mogą one zaoferować?
Jak działa piec konwekcyjno-parowy?
Piece określane jako konwekcyjno-parowe umożliwiają przyrządzanie posiłków z wykorzystaniem efektu konwekcji, czyli poruszającego się gorącego powietrza, a także pary wodnej.
Tego typu piece mogą być zasilane za pomocą gazu lub energii elektrycznej, dlatego mogą być one wykorzystane w wielu lokalach gastronomicznych.
Nowoczesne piece tego typ, na przykład piece Rational mogą zaoferować swoim klientom pełną paletę zaawansowanych i inteligentnych funkcji. Można korzystać wtedy z gotowych programów albo ustawiać parametry pieca samodzielnie.
Piece konwekcyjno-parowe – zalety
Zakupienie pieca konwekcyjno-parowego jest związane z wieloma korzyściami dla lokalu gastronomicznego. Dlaczego warto zdecydować się na jego zakup?
-
Możliwość przyrządzania potraw różnymi metodami, na przykład przez gotowanie, gotowanie na parze, gotowanie w niskich temperaturach, grillowanie, pieczenie, regenerowanie, podtrzymywanie temperatury.
-
Wysoka jakość przyrządzanych potraw, które zachowują swoją naturalną wilgotność, smak i aromat, a także ważne składniki odżywcze.
-
Możliwość przyrządzania zdrowych potraw w mniejszą ilością tłuszczu.
-
Szeroka gama programów do wyboru, które mogą być dobrane indywidualnie do konkretnych potraw.
-
Możliwość stosowania załadunków mieszanych, dzięki czemu można przygotowywać w nich różne potrawy jednocześnie.
-
Automatyczna funkcja czyszczenia, która pozwala na utrzymanie pieca w idealnej czystości.
-
Proste sterowanie za pomocą czytelnych ekranów prezentujących informacje o procesach.
Jak wybrać odpowiedni piec konwekcyjno-parowy?
Za pomocą pieców konwekcyjno-parowych można przyrządzać wiele wyśmienitych potraw. Duże znaczenie, by były one w pełni udane, ma dobór właściwego urządzenia. O czym warto wtedy pamiętać?
Dobry piec konwekcyjno-parowy powinien być dopasowany do wymagań lokalu pod kątem jego wielkości, funkcji oraz sposobu zasilania.
Warto skorzystać z oferty sprawdzonych sklepów z wyposażeniem gastronomicznym, których pracownicy mogą wtedy doradzić, jaki rodzaj oraz wariant pieca konwekcyjno-parowego będzie sprawdzał się wtedy najlepiej.
Piece konwekcyjno-parowe – cena
Zazwyczaj za markowe urządzenia jak piece Rational należy zapłacić od około 15 tysięcy do 40 tysięcy złotych. Do pieców można dokupić również różne elementy dodatkowe, by poszerzyć ich funkcjonalność.
—
HYBRYDA ALEKSANDRA GÓRALCZYK
TEL: 32 418-72-55
E-MAIL: biuro@hybryda-gastro.pl
NIP: 6312312497, REGON: 241677598
ul. Stanisława Kunickiego 14, 44-100 Gliwice