Co sprawia, że coraz częściej w prywatnych domach, ale i również w biurach, budynkach użyteczności publicznej, gabinetach i lokalach usługowych pojawiają się meble wykonane z litego drewna? To surowiec, który być może stanowi sporą inwestycję, jednak ze względu na swoje walory wizualne, estetyczne i użytkowe jest jednym z najlepszych wyborów do każdego pomieszczenia. Z tego też względu ogromną popularnością cieszą się blaty dębowe w kuchni. Co sprawia, że warto się na nie zdecydować?
Największe zalety blatów dębowych wykonanych z litego drewna
Szereg cech, które wyróżniają blat kuchenny dębowy, przemawia za tym, by właśnie na takie rozwiązanie zdecydować się w swoim domu, mieszkaniu, ale także w pomieszczeniach socjalnych, stołówkach i przy planowaniu budowy aneksu kuchennego dla pracowników. Blat kuchenny dębowy jest przede wszystkim niezwykle trwały i odporny na uszkodzenia. Co ważne, jest również materiałem, który świetnie radzi sobie w warunkach wyższej wilgotności, zatem w kuchni podczas gotowania nie dojdzie do jego odkształcenia, puchnięcia itp. Warto także dodać, że blaty z litego drewna zachowują swój kształt i wymiary, drewno nie ulega naprężeniu, pękaniu, a jeśli pojawią się jakiekolwiek rysy i uszkodzenia, można samodzielnie z pomocą papieru ściernego i oleju zniwelować problem.
Szeroki zastosowanie litego drewna w stolarstwie
Po gotowaniu warto zasiąść w salonie i zrelaksować się po obfitym posiłku. W takiej sytuacji świetnie smakuje kawa z dobrym ciastem, którą zaserwujesz na równie solidnie wykonanym meblu, jakim są stoliki kawowe z litego drewna. Cechuje je nie tylko wyjątkowy styl, ale również trwałość. Wystarczy zatroszczyć się o podstawową pielęgnację takiego mebla i jego renowację oraz konserwację. Naprawy nie zajmują wiele czasu i zazwyczaj wystarczy wyrównać porysowaną powierzchnię, a następnie zaimpregnować dane miejsce z pomocą oleju lub lakieru. Jeśli uszkodzenia są głębsze, można posłużyć się specjalną pastą, którą wypełnia się większe zadrapania.