Gotowanie i pieczenie parowe to prawdziwa rewolucja w Twojej kuchni!

kuchnia

Pulchne bułeczki domowej roboty, soczysty kurczak z chrupiącą skórką, czy miękkie warzywa zachowujące swój smak i aromat. Pieczenie i gotowanie parowe to techniki, z którymi warto się zapoznać, jeśli zależy nam na przygotowywaniu pysznych, zdrowych i lekkostrawnych potraw. Piekarnik Samsung Dual Cook Flex™ w połączeniu z naczyniem Dual Cook Steam to zestaw poszerzający możliwości Twojej kuchni. Zobacz co możesz wyczarować z jego pomocą.

Potrawy przygotowywane techniką pieczenia lub gotowania parowego mają wiele zalet zarówno pod względem smaku jak i wartości odżywczych, dzięki czemu stanowią zdrową alternatywę dla dań gotowanych w tradycyjny sposób czy smażonych. Para przewodzi ciepło lepiej niż suche powietrze oraz pozostawia w środku naturalną wilgotność. W efekcie potrawy są nie tylko lżejsze i mają mniej kalorii, ale jednocześnie zachowują swój wyjątkowy smak i aromat.

Dobrze wyrośnięte pieczywo, smaczne przekąski, soczyste mięsa, delikatne ryby, aromatyczne zupy, oraz pyszne desery – paleta potraw z pary jest naprawdę szeroka.

Otwórz się na pieczenie parowe

Wielofunkcyjność to jedna z najważniejszych cech, którą powinna posiadać nowoczesna kuchnia. Taki właśnie jest piekarnik Samsung Dual Cook Flex™ umożliwiający pieczenie dwóch potraw jednocześnie w odmiennych trybach i temperaturach. Specjalny separator dzieli urządzenie na dwie komory pozwalając na przygotowanie tak różnych dań, jak ryba i sernik bez obawy o mieszanie się zapachów.

Teraz – z naczyniem Dual Cook Steam – piekarnik poszerza swój wachlarz możliwości o gotowanie i pieczenie parowe. Sprawdź nasze przepisy!

Kurczak pieczony

Składniki:

  • Kurczak (cały, około 1,5kg)
  • Masło: 100 g
  • Przyprawy (sól, pieprz, estragon)
  • Sok z cytryny

Przygotowanie:

Umyj oraz osusz kurczaka. Odciągnij skórę i pomiędzy nią a mięso włóż większość masła z estragonem. Następnie lekko natrzyj resztę kurczaka masłem i skropl sokiem z cytryny.

Rozgrzej piekarnik Samsung Dual Cook do 200°C  w trybie konwencjonalnym. Napełnij brytfannę z naczynia Dual Cook Steam wrzącą wodą, nałóż perforowaną kratkę, na której ułóż kurczaka. Piecz 30 minut w górnej komorze bez pokrywki. Włóż separator i zmniejsz temperaturę górnej komory do 160°C Piecz jeszcze godzinę (im większy kurczak tym dłużej trzeba piec).

Sprawdzaj miękkość kurczaka wbijając końcówkę noża w udo. Przenieś mięso z blachy do naczynia, przykryj je luźno folią aluminiową i odstaw na 20 minut.

Brioszka z morelami

Składniki:

  • 500 g mąki chlebowej + odrobina do posypania
  • 2 łyżeczki drobno zmielonej soli morskiej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 50 g cukru rafinowanego
  • 100 ml mleka pełnotłustego
  • 4 jaja średniej wielkości (w temperaturze pokojowej) ubite + 1 jajko do posmarowania ciasta
  • 200 g miękkiego niesolonego masła
  • 150 g miękkich moreli pokrojonych na równe kawałki
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 2 łyżki dżemu morelowego

Przygotowanie:

Wsyp mąkę do misy robota kuchennego. Z jednej strony umieść sól, a z drugiej drożdże i cukier. Zrób zagłębienie pośrodku mąki.

Podgrzej mleko w garnku lub mikrofalówce, aż będzie ciepłe, ale nie za gorące. Wlej mleko do zagłębienia w mące i wymieszaj składniki za pomocą haka do zagniatania. Do połączonych składników dodawaj po kolei po 1 ubitym jajku, nie przerywając miksowania. Mieszaj przez kolejne 10 minut, aż ciasto stanie się gładki i elastyczne.

Gdy ciasto będzie sprężyste, dodawaj do niego po 1-2 kawałka masła naraz, nie przerywając mieszania. Miksuj lub ugniataj przez następnych 5 minut do momentu, aż wmieszasz w nie całe masło, a ciasto będzie lśniące.

Nakryj ciasto ściereczką i pozostaw na 30-40 min w temperaturze pokojowej, aż podwoi swoją objętość. Następnie przenieś ciasto do lodówki i schładzaj je przez 1 godzinę. Ten zabieg pomoże nadać ciastu pożądany kształt.

Wyłóż keksówkę o wymiarach 21 x 11 x 7 cm papierem do pieczenia. Ciasto szybko zagnieć na oprószonej mąką stolnicy. Następnie podziel je na 7 równych części formując z nich kule. Delikatnie spłaszcz każdą kulę, następnie umieść na jej środku kilka pokrojonych moreli. Chwyć ciasto po bokach i ściśnij krawędzie nad morelami tworząc kieszonkę, a potem kulę. Postaraj się, aby warstwa ciasta wokół moreli nie była zbyt cienka. Kiedy uformujesz już wszystkie kule, włóż je po kolei do keksówki nadając im owalny kształt, tak by przylegały do siebie i do krawędzi formy. Ponownie przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 1 godz., aż urośnie i ponownie podwoi swoją objętość.

Napełnij brytfannę z naczynia Dual Cook Steam wrzącą wodą i wstaw na dno piekarnika Samsung Dual Cook rozgrzanego do 180°C. Włącz tryb pieczenia Termoobieg z dolną grzałką. Wymieszaj ubite jajko z odrobiną wody, aż uzyskasz glazurę, którą posmarujesz ciasto z wierzchu. Posyp je płatkami migdałowymi. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 30-40 minut, aż wyrośnie i będzie złociste. Pozostaw je w keksówce na 20 min, aby ostygło. Następnie wyjmij ciasto. Wymieszaj dżem morelowy z 2 łyżeczkami wrzącej wody i przeciśnij przez sitko, by pozbyć się grudek. Posmaruj nim upieczoną brioszkę i przed podaniem pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Łosoś na parze z sosem koperkowym i pieczonymi młodymi ziemniakami

Składniki:

  • 1,5 kg młodych ziemniaków
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 200 g jogurtu lub śmietany
  • Niewielki pęczek koperku, połowa posiekana, połowa pozostawiona w całości
  • 1 łyżka pokrojonych kaparów
  • 2 cytryny
  • 1 filet z łososia (ok. 850 g)

Przygotowanie:

Podziel piekarnik Samsung Dual Cook na dwie komory za pomocą separatora i rozgrzej górną do 175°C, wybierając termoobieg. Na blasze rozłóż ziemniaki, zachowując odstęp między nimi. Skrop je 3 łyżkami oliwy i dopraw obficie solą i pieprzem. Piecz 50 minut w górnej komorze piekarnika, co jakiś czas mieszając. Wyjmij, kiedy ziemniaki będą miękkie i zarumienione.

W misce wymieszaj jogurt, posiekany koperek, kapary, sok i skórkę z 1 cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodaj trochę wody.

Po 30 min od włożenia ziemniaków do piekarnika, rozgrzej dolną komorę piekarnika Dual Cook do 160°C i włącz tryb pieczenia Termoobieg z dolną grzałką. Napełnij brytfannę z naczynia Dual Cook Steam wrzącą wodą i nałóż perforowaną wkładkę posmarowaną oliwą. Na niej ułóż łososia skórką do dołu, skrop go pozostałymi 2 łyżkami oliwy, a na wierzch połóż gałązki koperku oraz plasterki obranej ze skórki cytryny. Wstaw naczynie bez pokrywki na spód piekarnika.

Piecz na parze przez 20 min, aż ryba będzie ugotowana w środku, a po dotknięciu – będzie się rozpadać na kawałki. Przełóż łososia na duży talerz i podawaj z ziemniakami oraz sosem.

By redakcja serwisu

Dodaj komentarz