Idealna na Wielkanoc – Kremowa zupa czosnkowa z serem Edamskim

wielkanocne przepisy

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Czas pomyśleć o przepisach, które wzbogacą ten wyjątkowy czas. Kremowa zupa czosnkowa z serem Edamskim to uczta dla każdego podniebienia. 

4 porcje

Czas wykonania: 50minut

Składniki:

4-5 ziemniaków

1 główka czosnku

1 cebula

½ marchewki

200 ml śmietany kremówki

1l bulionu (warzywnego lub wołowego)

Sól

pieprz

szczypiorek

oliwa z oliwek

ser Edamski

Wykonanie:

Obierz ziemniaki, czosnek i marchewkę. Wszystko kroimy na małe kawałki. W garnku rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę, ziemniaki i marchewkę. Na koniec dodajemy czosnek. Jak zmięknie zalewamy bulionem . Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy około 20 minut. Następnie wlewamy śmietanę i miksujemy na gładki krem. Na oliwie z oliwek smażymy grzanki z razowego chleba.

Zupę dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem, grzankami z chleba i tartym serem.

By redakcja serwisu

Dodaj komentarz