Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Czas pomyśleć o przepisach, które wzbogacą ten wyjątkowy czas. Kremowa zupa czosnkowa z serem Edamskim to uczta dla każdego podniebienia.
4 porcje
Czas wykonania: 50minut
Składniki:
4-5 ziemniaków
1 główka czosnku
1 cebula
½ marchewki
200 ml śmietany kremówki
1l bulionu (warzywnego lub wołowego)
Sól
pieprz
szczypiorek
oliwa z oliwek
ser Edamski
Wykonanie:
Obierz ziemniaki, czosnek i marchewkę. Wszystko kroimy na małe kawałki. W garnku rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę, ziemniaki i marchewkę. Na koniec dodajemy czosnek. Jak zmięknie zalewamy bulionem . Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy około 20 minut. Następnie wlewamy śmietanę i miksujemy na gładki krem. Na oliwie z oliwek smażymy grzanki z razowego chleba.
Zupę dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem, grzankami z chleba i tartym serem.