Kuchnia, Kulinaria, Przepisy

Jak urozmaicić codzienne menu? Pyszne inspiracje na sałatki z całego świata

Jak urozmaicić codzienne menu? Pyszne inspiracje na sałatki z całego świata

Coraz cieplejsze dni sprawiają, że mamy większą ochotę na lżejsze posiłki, a spragniony witamin organizm domaga się warzyw i owoców. Świetnym sposobem na ich przemycenie do swojej diety są sałatki, które mogą być zarówno samodzielnym posiłkiem, jak i dodatkiem do głównego dania. Nie masz na nie pomysłu? Przedstawiamy inspiracje na pyszne sałatki z całego świata, dzięki którym na Twoim talerzu nigdy nie zagości nuda. (więcej…)
przeczytaj całość
Polacy uwielbiają przekąski. Po jakie produkty sięgamy najczęściej?

Polacy uwielbiają przekąski. Po jakie produkty sięgamy najczęściej?

Nie od dziś wiadomo, że Polacy uwielbiają przekąski. Sięgamy po nie, by sprawić sobie przyjemność lub poprawić nastrój. Są również idealne jako małe co nieco między głównymi posiłkami. Jak wynika z analizy Everli, częściej niż słodycze, Polacy wybierają produkty zdrowe takie jak warzywa i owoce. Jest jednak takie miasto w Polsce, którego mieszkańcy wyjątkowo lubią słodkie przekąski. (więcej…)
przeczytaj całość
Catering dietetyczny „od kuchni”

Catering dietetyczny „od kuchni”

Popularność diet pudełkowych bez przerwy rośnie – każdego dnia tysiące pudełek trafia pod drzwi domów i biur w całej Polsce. Mimo to niewiele osób zdaje sobie sprawę z całego procesu, którego finalnym efektem są smaczne, zdrowe i zbilansowane posiłki. To, jak wygląda ich droga od dostawców produktów, aż pod drzwi klientów zdradza Anna Foszer – założycielka i Prezes cateringu dietetycznego Pomelo.     (więcej…)
przeczytaj całość
Wiosenna sałatka z pastą z ciecierzycy

Wiosenna sałatka z pastą z ciecierzycy

To pyszne połączenie zielonych szparagów, chrupiących ogórków gruntowych, słodkiej kukurydzy, orzeźwiających pomidorków oraz pełnoziarnistego makaronu z pastą z ciecierzycy Z Gruntu Dobre. Ta pasta powstaje z ciecierzycy z dodatkiem warzyw i wyłącznie naturalnych przypraw. Nie zawiera sztucznych konserwantów i jest produktem bezglutenowym. Może być wykorzystywana nie tylko do kanapek (świetnie komponuje się z pieczywem razowym), ale również jako dip do warzyw czy składnik sałatek. (więcej…)
przeczytaj całość
Ziemniaki to nie tylko frytki

Ziemniaki to nie tylko frytki

W jadłospisie młodych ludzi królują dania fast food, a ziemniaki kojarzą im się głównie z frytkami i  chipsami, a przecież można z nich wyczarować o wiele więcej dań. Posiadają one cenne właściwości, jednak podawane z tłustymi i wysokokalorycznymi dodatkami mogą je utracić. Zdaniem Agnieszki Piskały-Topczewskiej, specjalistki ds. żywienia i ekspertki IV edycji kampanii informacyjno-edukacyjnej „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, traci nam tym wizerunek ziemniaka, który może być idealnym przysmakiem młodego pokolenia, promującym zdrowe odżywianie w nowoczesnej formie. (więcej…)
przeczytaj całość