Nogi do stołu – jak dopasować je do wystroju wnętrza?

stol

Wnętrze, które jest efektem żmudnych godzin planowania, musi być spójne. Niezależnie od tego o jakim wnętrzu mowa. Może to być biuro, może to być bar, a może to być hotel. Gdy wyobrazić sobie którekolwiek z nich, przypomina się jakiś standard, jakiś konkretny typ. Oczywiście nie każdy musi być taki jak te klasyczne wyobrażenia, ale w tych są one spójne.

Nogi do stołu – jaki typ?

Tak naprawdę wszystko zależy od użytkowania stołu. W pewnych sytuacjach jest on tą podstawą wokół której tworzy się wszystko inne, a w kolejnych jedynie uzupełnieniem. Style nóg do stołów są różne, tak jak różne są same stoły. Wystarczy przyrównać sobie stół będący elementem długiego blatu połączonego z biurkiem, które jest przeznaczone dla portiera w hotelu (stojące stanowisko komputerowe) ze stołem w barze.

Ten pierwszy będzie miał standardowe cztery lub dwie nogi po bokach na – zazwyczaj – dłuższych podstawach. Ten drugi może mieć najróżniejsze kształty, ale często jest to stół oparty na typowej jednej nodze lub jednej ale w kształcie krzyżaka dającej lepszą stabilizację. Tym samym nogi do stołu będą zależeć od przeznaczenia samego stołu.

Podstawa stolika – jakiego producenta wybrać?

Podstawa stolika producent” – o tym pomyśli każdy projektant wnętrz, gdy będzie miał za zadanie stworzyć określoną wizję danego miejsca. Dopasowanie do wyglądu reszty mebli, spowoduje, że będzie trzeba spojrzeć na pełną ofertę danej firmy tak, by dany typ stołu nie gryzł się z wystrojem całego wnętrza.

Pierwszym wyborem stanie się ten między użytecznością, a stylem. Nogi stołów, które mają jedną podstawę zazwyczaj nie mają możliwości regulowania wysokości. Są ozdobne i przeznaczone do miejsc, w których wygląd stoi na pierwszym miejscu. Natomiast biura, gdzie potrzebne są stoły regulowane, będą stawiały nie tylko na ten aspekt, ale też zapewne na wytrzymałość.

Stoły, które nie będą wymagać regulacji, ale tak dobrego wyglądu, jak i wytrzymałości, to choćby stoły restauracyjne stojące na zewnętrznym terenie restauracji. Jest tak, ponieważ stają się pierwszym co widzi klient, a jednocześnie wymagają posiadania wysokiej odporności na różne warunki pogodowe.

By redakcja serwisu

Dodaj komentarz