Cięcie żelbetu jest czynnością która musi zostać wykonana z bardzo dużą precyzją. Jest ona bowiem niezwykle niebezpieczna, gdyż żelbet to materiał niezwykle twardy i do jego przecięcia wymagany jest specjalistyczny sprzęt, który ma naprawdę duża moc. Jak więc prawidłowo ciąć żelbet?
Cięcie żelbetu – kiedy rozpoczęto wykorzystywanie tego materiału?
Żelbet to materiał, który powstaje w wyniku połączenia betonu ze stalowym zbrojeniem. Z tego powodu cięcie żelbetu to niezwykle trudny proces. Po raz pierwszy materiał ten, który nazywany jest żelbetem lub żelazobetonem został wykorzystany przez Josepha-Louisa Lambota w 1848 roku. Do Polski trafił on z kolei nieco później. Pionierem wykorzystywania żelbetu był bowiem Marian Lutosławski.
Lutosławski w 1902 założył biuro projektowo-konstrukcyjne i jako pierwszy w Polsce opracował naukowe i praktyczne zagadnienia konstrukcji żelbetonowej. Jest on autorem dwóch pierwszych żelbetowych mostów w Lublinie z końca pierwszej dekady XX wieku. Obróbka żelbetu jest jednak znacznie bardziej skomplikowana niż frezowanie betonu.
Jak powinno się ciąć żelbet?
Najczęściej spotykana metoda cięcia żelbetu to tak zwana technika diamentowa. Polega ona na wykorzystaniu niezwykle wytrzymałych pił diamentowych, które są w stanie z ogromną precyzją ciąć nawet tak mocny materiał jak żelbet. Piły te operowane są zdalnie, co zapewnia wysoki poziom bezpieczeństwa dla operatora, który może kierować nimi z dystansu. W lżejszych pracach są jednak wykorzystywane piły ręczne wyposażone w diamentowe tarcze.
Kiedy wykonuje się cięcie żelbetu?
Cięcie żelbetu jest wykonywane zazwyczaj podczas prac remontowych lub modernizacyjnych w budynkach energetycznych, komunalnych, wielkogabarytowych, czy też przemysłowych. W tych miejscach usługi te muszą być oczywiście wykonane z zachowaniem zasad BHP i najwyższą możliwa precyzją. W innym wypadku może ona być niezwykle niebezpieczna, więc trzymanie się procedur jest niezwykle ważne. Cięcie żelbetu wykonywane jest jednak także podczas wszelkiego rodzaju prac rozbiórkowych.