Kuchnia, Kulinaria, Przepisy

Pomysły na szybkie śniadania da całej rodziny

Pomysły na szybkie śniadania da całej rodziny

Trudno jest każdego dnia przygotowywać smaczne i zdrowe śniadania dla całej rodziny. Często pojawia się pytanie, co zrobić na śniadanie? Warto zdecydować się na coś zdrowego, smacznego i pełnowartościowego. Wydawać się może, że zrobienie takiego śniadania zajmuje dużo czasu, a jednak wystarczy kilka minut wieczorem, by przygotować dla swojej rodziny pożywne śniadanie na następny dzień. Chcesz dowiedzieć się jakie to pomysły? W takim razie koniecznie zdecyduj się na zapoznanie z naszymi pomysłami i wybierz dla siebie ten najlepszy lub wykorzystaj wszystkie. (więcej…)
przeczytaj całość
Pikantnie i rozgrzewająco – ostre menu idealne na jesień

Pikantnie i rozgrzewająco – ostre menu idealne na jesień

Coraz niższe temperatury na dworze skłaniają przede wszystkim do zmiany garderoby. Tymczasem równie skutecznie, co strój „na cebulkę”, rozgrzeją nas składniki, które dodamy do jesienno-zimowego jadłospisu. Zarówno papryczka chili, jak i jej pikantni kuzyni – pieprz czarny, cayenne, kurkuma, a nawet imbir – swoim ostrym smakiem przegnają wrażenie chłodu, a na dodatek pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. (więcej…)
przeczytaj całość
Twaróg nie tylko do kanapek – sprawdź w jakich daniach najlepiej się sprawdzi

Twaróg nie tylko do kanapek – sprawdź w jakich daniach najlepiej się sprawdzi

Twaróg znajdziemy prawdopodobnie w każdej lodówce. To produkt smaczny, zdrowy, a przy tym można wykorzystać go na wiele sposobów. Przygotujemy dzięki niemu nie tylko standardowe kanapki, ponieważ często dodanie zaledwie kilku składników pozwala na stworzenie niesamowitej, zaskakującej smakiem potrawy. Twaróg doskonale sprawdzi się zarówno w odsłonie słodkiej, jak i wytrawnej. Daje to pole do popisu nawet osobom, którą swoją przygodę z gotowaniem dopiero zaczynają. (więcej…)
przeczytaj całość
Dieta na odporność – jak wzmocnić organizm?

Dieta na odporność – jak wzmocnić organizm?

Częste mycie rąk, unikanie dotykania oczu, nosa i ust oraz zachowanie dystansu społecznego od innych osób. Te zalecenia WHO, wprowadzone w związku z pandemią, są znane niemal wszystkim. Odpowiednie nawyki w zakresie higieny są z pewnością jednym z kluczowych elementów zapobiegania chorobom. Warto jednak również poświęcić więcej uwagi swojemu układowi pokarmowemu, który codziennie ciężko pracuje, abyśmy mogli cieszyć się dobrym zdrowiem. Spadek odporności notujemy zwykle w okresie jesienno-zimowym. Z kolei budowanie nawyku trwa średnio 20-70 dni. To oznacza, że zmianę nawyków żywieniowych powinniśmy zacząć już dziś. I jeśli myślisz, że chodzi wyłącznie o picie soków z selera, jesteś w błędzie.…
przeczytaj całość
Najwięcej witaminy mają polskie owoce i warzywa

Najwięcej witaminy mają polskie owoce i warzywa

Według badań Kantar jedzenie warzyw i owoców jest dla Polaków najpopularniejszym sposobem zapewnienia odpowiedniego poziomu witamin w organizmie. Tak deklaruje aż 71% konsumentów. Połowa respondentów aby zapewnić sobie witaminy polega wyłącznie na warzywach i owocach (51%). Suplementy diety są źródłem witamin dla 19% badanych, natomiast 15% wybiera naturalne produkty wzbogacone witaminami, np. wzbogacone soki czy płatki śniadaniowe. Nawet ci, którzy deklarują, że jedzą warzywa i owoce, żeby zapewnić sobie odpowiedni poziom witamin, jedzą ich za mało. Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy. (więcej…)
przeczytaj całość
Masło i mleko – tajemnicze składniki?

Masło i mleko – tajemnicze składniki?

Jaki jest sekret rozpływających się w ustach ciast i deserów? Kluczowe są składniki. Wybitne w smaku wypieki bazują na dobrej jakości jajach, maśle, mleku czy serze. Jest jeszcze jeden ważny element, przesądzający o efekcie końcowym - temperatura. Jak wykorzystać tę wiedzę, by tworzyć dzieła godne mistrzów cukiernictwa? Zdziwisz się, jak wielką różnicę może zrobić niewielka zmiana. (więcej…)
przeczytaj całość
Doskonałość domowych dań z Mąką Krupczatką z Młyna Jaczkowice

Doskonałość domowych dań z Mąką Krupczatką z Młyna Jaczkowice

Prawdziwy włoski makaron, idealnie kruche ciasto, a może tradycyjne pierogi? Na cokolwiek będziemy mieli ochotę - każde z tych przepysznych mącznych dań możemy z powodzeniem przygotować samemu w domu. Jak to zrobić? Sekretnym składnikiem jest… odpowiednio dobrana mąka! W tym przypadku najlepiej sprawdza się Mąka Krupczatka z Młyna Jaczkowice, która dzięki wysokiej zawartości glutenu, nadaje ciastom plastycznej struktury i sprawia, że świetnie się klei. (więcej…)
przeczytaj całość